About

BOLEH JADI KAMU MEMBENCI SESUATU, PADAHAL IA AMAT BAIK BAGIMU, DAN BOLEH JADI (PULA) KAMU MENYUKAI SESUATU, PADAHAL IA AMAT BURUK BAGIMU, ALLAH MENGETAHUI, SEDANG KAMU TIDAK MENGETAHUI.................[SURAH AL-BAQARAH:216]

Thursday, 22 April 2010

Exam Terakhir

Tamat sudah exam ku yang terakhir bagi pengajianku yang terakhir bg menggengam segulung Ijazah Sarjana Muda Ekonomi. Paper yg terakhir ni agark sukar (Pengantar Ekonomi Antarabangsa), tp apa yg aku dh belajar itulah yg aku curahkan semasa exam…selebihnya aku bertawakal kepada ALLAH S.W.T. Aku dh berusaha mengikut kemampuanku..itulah yg terbaik mampu aku lakukan. Aku redha dengan segala yang telah di tetapkan untukku…kerana itu adalah yang terbaik untukku.
Selepas ini fasa kehidupan baru ku akan bermula. Fasa sebagai seorang pekerja…masih mencari kerja yang sesuai dgn ilmu yang aku pelajari….tp tidak mudah utk mencari pekerjaan pada masa kini..soft skill itu penting..di samping kecemerlangan akademik..perkara beginilah yang dinilai oleh majikan, tp selagi kt usaha..Insya_ALLAH..akan dapat kerja yang bersesuaian dgn kt...krn setiap orang telah ditetapkan rezeki masing-masing…

Tapi..ada juga yang bertanya kenapa tidak sambung pengajian sahaja…sambung peringkat Sarjana (Master)…especially prof kesayangan aku “Prof Dr. Abdul Ghafar..." merangkap penyelia tesis aku “Wang Fiat dan Riba vs Wang Fiat dan Untung Syariah….” Kami menggelarkannya dikalangan rakan-rakanku “ayahanda”, seorang Professor yang sangat busy dan warak…aku menyenangi sekali perwatakannya..boleh bertolak ansur dengan kami dan boleh menerima pendapat kami walaupun dia merupakan seorang “Professor” mempunyai ilmu yang sangat tinggi…berbanding dengan kami… “ilmunya hanya dihujung jari….”

Memang mengikut gerak hati aku…aku ingin sahaja menyambung pelajaran…tetapi banyak faktor yang menyebabkan aku mengambil keputusan untuk tidak menyambung pelajaran. Aku ingin bekerja terlebih dahulu, kemudian baru sambung itu pun jika ada rezeki. Insya_Allah..tp menurut prof, tidak semua orang yang dh bekerja akan sambung belajar, sehingga prof mencabar aku untuk sambung belajar setelah bekerja. Kata-katanya “I Challange You…” masih bermain dalam fikiran aku. Insya_Allah, aku akan sambung kelak, kerana aku sangat cintakan ilmu..ilmu Allah itu terlalu banyak, sehingga satu lautan untuk tulis ilmu Allah itu tidak mencukupi kerana ilmu Allah itu terlalu luas. Ada sahaja yang kt tak tahu megenai sesuatu dan ada sahaja perkara baru yang kt temui setiap hari. Tp biarlah masa aku sambung belajar nanti aku mempunyai suami yang sentiasa setia menemaniku disisi, supaya aku tak rasa sunyi dan ada tempat untuk meluahkan segalanya (fitrah manusia ingin disayangi dan dicintai). Moga aku mendapat suami yang soleh dan benar-benar ikhlas mencintaiku, amin.

Berbalik kepada exam, kehidupan kita tidak akan lari daripada ujian atau peperiksaan bermula dari sekolah hinggalah ke peringkat institut pengajian tinggi. Bahkan, nk mohon sesuatu pekerjaan pun mesti akan melalui peperiksaan. Banyak lg perkara yang kita lakukan dalam kehidupan seharian memerlukan peperiksaan, tetapi sebagai manusia yang mempunyai akal fikiran, kita perlu sentiasa bersedia sebelum menghadapi sesuatu peperiksaan agar beroleh kejayaan yang diimpikan.

“Ceriakan Dirimu dengan Senyuman”
~^_^MeL Az-ZaHRa^_^~

4 comments:

Anonymous said...

salam....tahniah miza..hopefully do the best for ur life,take care of urself wherever u stand..may Allah bless u..

Anonymous said...

ur frend.helmy

Mel Az-Zahra said...

Helmy:Thank u...how about u?lama x dgr cite...jd ke u pi India??

Mr Rulez said...

salam..

pasni masuk alam len plak..dunia pkerjaan..ag byk benda baru akan dpelajari..;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...